Zwevende dekvloeren

Zwevende Vloeren

Zwevende dekvloeren worden in appartementengebouwen steeds meer toegepast. Waar moeten deze geluidstechnisch aan voldoen en hoe voorkomt u problemen in de badkamer?

Waarom kiezen voor een zwevende dekvloer?

  • Meer comfort op het gebied van met name contactgeluid
  • Voorkomen van legionella, door waterleidingen en vloerverwarmingsleidingen zo goed mogelijk te scheiden
  • Kostenbesparing door dunnere vloeren toe te passen, indien constructief mogelijk. Uiteraard is het verstandig de constructie in combinatie met de dekvloer zodanig uit te voeren dat ruim aan de eisen van het Bouwbesluit wordt voldaan.

Aan welke geluidseisen moet een vloer voldoen?

Om aan de geluidseisen te voldoen, kunt u als bouwonderneming kiezen voor dikkere constructievloeren. Met een vloerdikte van 300 mm en een hechtende dekvloer van 50 mm kunt u aan de huidige vereiste contactgeluidseis van LnTA van 54 dB (Ico = 5 dB) voldoen.
Bij constructievloeren van 250 mm dikte met een zwevende dekvloer, als u bijvoorbeeld een Tackerplaat toepast met hierop een dekvloer van 50 tot 60 mm anhydriet, kunt u hogere waarden halen. Regelmatig meten we waarden die lager of gelijk zijn dan 49 dB; met andere woorden minimaal een 5 dB hogere waarde dan de Bouwbesluiteis.

De ontvangstruimte is bepalend voor de eis. Ook van niet verblijfsruimte in de ene woning naar verblijfsruimte in de andere geldt de eis dat LnTA ≤54 dB. Dit betekent dat in het gehele appartement, dus ook in de badkamer, een zwevende dekvloer moet worden aangebracht.

Ook voor badkamers geldt dat de ontvangstruimte de eis bepaalt. Die is in een badkamer 5 dB minder dan in een verblijfsruimte. Ook als het geluid uit een ander appartement uit de woonkamer komt. De geometrie speelt hierbij een rol. Bij plattegronden met badkamers boven elkaar is de situatie gunstiger dan bij plattegronden met badkamers boven verblijfsruimtes. Om risico’s op geluidsoverlast te voorkomen, moet de badkamer ook met zwevende vloer worden uitgevoerd.

Hoe voorkomt u problemen in de badkamer?

Doordat de dekvloer op de isolatielaag iets kan zetten, kan de kitvoeg na enige tijd schuurvorming vertonen en kan met name lekkage in de douchehoek optreden. Tegelzetters garanderen de waterdichtheid niet.

Een veel gekozen oplossing is de isolatielaag alleen in de douchehoek weg te laten, hier wordt immers niet met schoeisel gelopen. De cementdekvloer met hierop de vloertegels kunnen dan rechtstreeks op de betonvloer aangebracht worden. Het overige deel van de vloer in de badkamer wordt uiteraard wel als een zwevende dekvloer uitgevoerd. Omdat het gedeelte met de zwevende dekvloer iets zou kunnen zetten is het raadzaam om bij de overgang naar de douchehoek een kitvoeg op te nemen. De meest ideale uitvoering is een douchescherm te plaatsen, zodanig dat de kitvoeg niet binnen de douchehoek valt.

De meest waterbelaste kitvoeg is in deze uitvoering weliswaar nog onderhevig aan veroudering maar zal in normale omstandigheden niet door zetting van de vloer scheurvorming vertonen.

Er zijn andere oplossingen waarbij de badkamer volledig met zwevende vloeren wordt gemaakt. De aansluiting op de riolering is ontkoppeld en de badkamer is waterdicht voordat het tegelwerk wordt aangebracht. (Geberit).

Ontkoppeld wil in dit geval zeggen dat de afvoer van de draingoot of put horizontaal op de waterdichte laag wordt aangebracht in een isolatielaag. Hierdoor kan de leiding als het ware meeveren. Over een wat grotere afstand, eventueel buiten de badkamer, wordt de afvoer aangesloten op een standleiding.