Houtbouw verzekeren bij Woningborg: aandacht voor risico’s én maatwerk
De vraag naar duurzame bouwmethoden groeit. Steeds meer opdrachtgevers kiezen daarom voor houtbouw, een bouwvorm met een lage CO₂-footprint en korte bouwtijd. Tegelijkertijd brengt bouwen met hout specifieke risico’s met zich mee die om ervaring en expertise vragen. In dit artikel zetten we belangrijke aandachtspunten op een rij en lichten we toe hoe Woningborg omgaat met het verzekeren van houtbouwprojecten.
Houtbouw: ambities, uitdagingen en kansen
Houtbouw: het wordt steeds vaker genoemd als hét duurzame alternatief voor traditionele bouwmaterialen. Maar hoe maak je die overstap in de praktijk? En waar loop je dan tegenaan als bouwer? In de aflevering 5 van de BouwZeker Podcast gaan we daarover in gesprek met twee bevlogen gasten: Johan Krijgsman (directeur bij Waal) en Jan de Jong (senior onderzoeker bij TNO).
Stikstof zet de bouw op slot: 244.000 woningen op de tocht
Wat betekent de stikstofuitspraak voor de bouw? In aflevering 4 van de BouwZeker Podcast gaan Maarten en Hessel in gesprek met Puck Sanders, belangenbehartiger bij Bouwend Nederland. Het onderwerp? De impact van de recente uitspraak van de Raad van State over intern salderen – en de serieuze gevolgen voor woningbouw in Nederland.
2-daagse Basiscursus Duurzaam bouwen
Duurzaam bouwen is een cruciaal onderdeel van de transitie naar een groenere en duurzamere toekomst. Het biedt kansen om op lange termijn geld te besparen, de kwaliteit van leven te verbeteren en tegelijkertijd de ecologische voetafdruk van de bouwsector aanzienlijk te verkleinen. Door innovatieve technologieën, bewuste materiaalkeuzes en een focus op energie-efficiëntie en flexibiliteit, kunnen we gebouwen creëren die bijdragen aan een duurzamere wereld. Tijdens de 2-daagse Basiscursus Duurzaam bouwen vergroot je je kennis en inzicht in alle relevante aspecten van duurzaam bouwen en hun onderlinge samenhang. Je krijgt concrete handvatten om de duurzame ambities te vertalen naar de eigen werkzaamheden en praktijksituaties binnen je bedrijf.
Cursus Energie-efficiënt bouwen
Energie-efficiënte gebouwen optimaliseren hun werking en beperken tegelijkertijd het verbruik en de CO2-uitstoot. Een van de kernprincipes van duurzaam bouwen is het verminderen van energieverbruik. Dit kan door energiezuinige apparaten te installeren, gebruik te maken van duurzame energiebronnen zoals zonnepanelen en windenergie en door het ontwerp van gebouwen te optimaliseren om energieverliezen te minimaliseren. Goede isolatie, slimme verwarmings- en koelsystemen en energiezuinige verlichting zijn daarbij cruciaal. Deze cursus geeft een overzicht van de praktische mogelijkheden.
Inschrijven bij Woningborg Verzekeren
Woningborg doet er alles aan om bouwondernemers en kopers in Nederland zekerheid te bieden bij het realiseren van de bouw of transformatie van woningen. In de bouw gebeurt altijd wat. De vraag naar nieuwe woningen is hoog maar het realiseren van projecten blijft een uitdaging door beperkte beschikbaarheid van bouwgrond, stijgende kosten van materiaal en energie en de stikstof problematiek. Vanuit de overheid bestaat er een duidelijke ambitie om de woningbouw verder te stimuleren. In deze markt heeft u behoefte aan een partner die betrouwbaar is en u helpt de risico’s voor kopers te beperken.
Cursus Circulair en bio-based bouwen
De bouw- en infrasector staat voor een grote transitie. Om klimaatverandering en grondstof schaarste tegen te gaan, moeten we anders gaan bouwen. In 2050 moet de gebouwde omgeving volledig circulair zijn, met een tussenstap van 50% minder primaire grondstoffen in 2030. Dit vraagt om een fundamentele verandering in de hele keten, van ontwerp tot sloop.
Regiobijeenkomst 2025
Tijdens de regiobijeenkomsten van Woningborg praten wij u in één middag bij over de laatste ontwikkelingen in de bouwsector. U krijgt actuele marktcijfers, relevante inzichten én een update vanuit Woningborg. Wat speelt er in de markt? Wat betekent dat voor u als bouwer? En hoe bereidt u zich voor op wat komen gaat? Een inspirerende bijeenkomst waar u kennis opdoet, ervaringen uitwisselt en collega-bouwers ontmoet. Kortom: dit evenement wilt u niet missen!
Cursus Klimaatadaptief bouwen
Met de klimaatverandering wordt Klimaatadaptief bouwen ook steeds vaker toegepast. Welke ontwikkelingen zijn er nu en wat is de geldende wet- en regelgeving? Dit thema wordt toegelicht met vele praktijkvoorbeelden in het veld en op interactieve wijze. De cursus is gericht op professionals in de bouwsector, specifiek de (ontwikkelende) aannemer, projectontwikkelaar of opdrachtgever bij corporaties. Met als uiteindelijk leerdoel: ervoor zorgen dat je op efficiënte en innovatieve wijze klimaatadaptief kunt bouwen.
Cursus ESG en CSRD bij duurzaam bouwen
De rol van ESG (Environmental, Social, and Governance) en Europese wetgeving bij duurzaam bouwen is van cruciaal belang voor het realiseren van een gebouwde omgeving die zowel ecologisch verantwoord, sociaal rechtvaardig als goed bestuurd is. ESG biedt een raamwerk voor het integreren van duurzaamheid op alle niveaus van de bouwsector, van ontwerp en constructie tot het gebruik en het beheer van gebouwen.