Trends woningmarkt: van vliegschaamte naar woonschaamte

Wb Header Landingspagina Aannemers

Op nummer 10 in de top 10 trends voor de woningmarkt: Van vliegschaamte naar woonschaamte. Na vleesschaamte, vliegschaamte en bezorgschaamte spreken we nu ook van woonschaamte. Mensen leven bewuster, zijn individueler, werken flexibeler en hechten in toenemende mate waarde aan beleving in plaats van bezit.

Woonidentiteit is bepalend

Met het veranderen van de woningmarkt veranderen ook de woon-voorkeuren en het consumentgedrag. Woonidentiteit is bepalend. Waar je woont zegt iets over wie je bent, delen is in en (be-)leven is waar het om draait. Het bewonen van een te grote of niet-duurzame woning kan straks echt niet meer.

De woonconsument is kritischer en veeleisender. Zij gaan voor beleving, flexibiliteit en hechten minder waarde aan bezit. Traditioneel gezien is het hebben van bezittingen een belangrijke maatstaf van succes. Dit beeld is voor millennials aan het veranderen. Een woning is functioneel en geeft je de mogelijkheid te verblijven op de plek waar en met wie je wilt.

Nieuwe woonconcepten

Skinnyscar 00 PlotMede ingegeven door de betaalbaarheidsdiscussie doen vernieuwende woonconcepten hun intrede, zoals friending, skinny housing en microwonen. Als delen het nieuwe hebben wordt, wat betekent dat dan voor wonen?

Ook onder de oudere generatie leeft behoefte aan nieuwe vormen van wonen. De huidige generatie is welvarender en gezonder dan ooit. In toenemende mate organiseren zij zelfstandig, zelfredzaam en met elkaar hun oude dag. Er dienen zich ook nieuwe groepen aan op de markt, waaronder arbeidsmigranten, expats en buitenlandse studenten.

Klein maar fijn, wonen in een Tiny house

Tiny House1Tiny house is een nieuwe woonvorm met een duidelijke filosofie: kleine volwaardige vrijstaande woningen van maximaal 50 m2 met een zo kleine mogelijke ecologische voetafdruk. De filosofie sluit goed aan op de groeiende behoefte aan een simpeler leven, zonder veel bezit of schade aan de wereld.

De Tiny Houses hebben de afgelopen jaren flink aan terrein gewonnen, waardoor nu ook een van de grootste meubelfabrikanten aan de slag is gegaan met de ontwikkeling van een Tiny House.

Bouw je eigen Tiny house van IKEA

Tiny House2Zo heeft Ikea samen met het ontwikkelbureau Space10 een prototype gemaakt van een Tiny House die mensen zelf in elkaar kunnen zetten. De kosten van zo’n huis zijn minder dan 10.000 euro.

Het Tiny House is nog niet klaar voor gebruik, maar laat wel zien dat meerdere partijen inspelen op de behoefte aan kleiner en ecologisch wonen. Zelfs als dat betekent dat je je eigen huis moet bouwen.

Wasserettes terug van weggeweest

Wasserette2Wasserettes zijn terug van weggeweest, maar dan wel in een nieuw jasje. Doordat steeds minder mensen belang hechten aan het bezitten van een huis of spullen, doen veel huishoudens afstand van het hebben van eigen wasmachine. Dat is wel zo duurzaam en scheelt een hoop ruimte.

In Amsterdam heeft een ondernemer daarom een nieuw concept ontwikkeld: ‘Wash and Coffee’. Een plek waar je de was kan doen en al werkende een kopje koffie kan drinken.

Wasserette1Een uniek concept, dat perfect aansluit bij de huidige tijdgeest waarin mensen graag hun huis uit gaan om te werken of koffie te drinken. Nu kan dit dus ook tijdens het draaien van je was!

publicatiedatum: 2021-06-08