Trends woningmarkt: traditioneel bouwen is nu toch echt verleden tijd

Icon3d1

Op nummer 2 in de top 10 trends voor de woningmarkt: Traditioneel bouwen is nu toch echt verleden tijd. Duurzaamheid, consumentenvoorkeuren en schaarste zorgen dat het bouwproces snel en onomkeerbaar gaat veranderen. De bouw staat bekend als een traditionele en conservatieve sector. Op gebied van innovaties, gaat dit in de bouwsector een stuk langzamer dan in andere sectoren, maar in de komende jaren gaat ook hier het omslagpunt plaatsvinden.

De invloed van schaarste op de woningmarkt

Schaarste heeft veel invloed op de woningmarkt: schaarste in grondstoffen maken duurzaamheidsmaatregelen noodzakelijk en bouwkosten hoog. Schaarste in het aantal beschikbare woningen en financiële middelen zorgt dat voorkeuren van consumenten wijzigen. Vervolgens zorgen duurzaamheidseisen, hogere bouwkosten, gewijzigde consumentenvoorkeuren en verminderde betaalbaarheid van woningen ervoor dat het bouwproces drastisch moet wijzigen.

Er is dus geen ander alternatief dan vernieuwing in de bouwsector. Nu al is er sprake van een toenemende belangstelling voor het gebruik van andere materialen en componenten dan het traditionele steen en beton. Voorbeelden zijn het gebruik van CLT (Cross Laminated Timber), (biologisch) composiet en traditionele gevels en daken die worden vervangen door sandwichpanelen.

In het relatiemagazine “Aangenaam!” van Kalliste Woningbouwontwikkeling B.V., wordt het Woningborg gecertificeerde project “PUUR Wonen” uitgebreid uitgelicht. Dit project is het eerste grootschalige woningbouwproject in Nederland waarbij het volledige casco wordt uitgevoerd in Cross Laminated Timber. Bekijk het artikel hier.

Het productieproces gaat op de schop

Naast een verschuiving in het gebruik van materialen gaat ook het hele productieproces op de schop. Elementen van een woning of zelfs complete woningen worden in de toekomst alleen nog maar fabrieksmatig geproduceerd. Computergestuurde productieprocessen in de fabriek of op locatie, en het standaardiseren van woningenelementen geven de consument meer mogelijkheden. Wat voor de consument een maatwerk woning lijkt, is straks in feite een unieke configuratie van gestandaardiseerde onderdelen.

Nieuwe mogelijkheden

De combinatie van nieuwe materialen, industriële productieprocessen én de schaarste in de woningmarkt, zorgen uiteindelijk voor nieuwe woningconcepten die in niets meer lijken op de huizen zoals we ze nu kennen. Een huis dat zich aanpast naar het buitenklimaat, flexibele wanden die zich aanpassen naar de ruimtebehoefte op specifieke momenten, bijzondere vormen en constructies of een woning die je meeverhuist naar een nieuwe locatie. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Disruptie in de bouwwereld met Katerra

Katerra1De Amerikaanse start-up Katerra presenteert zichzelf als de Tesla van de bouwsector en stelt zich als doel om de bouwindustrie volledig te disrupten. Zo wil Katerrra bijna het gehele bouwproces naar de fabriek verplaatsen én ook alle materialen zelf produceren. En dat allemaal in een digitaal proces. Inmiddels telt de start-up 2.000 medewerkers en vele bouwprojecten. Door een nieuw productieproces, weet Katerra verspilling te voorkomen en 30% minder kosten te maken.

In het bouwproces worden veel zaken voor geproduceerd en bouwpakketten gebruikt voor de keuken en badkamer. Katerra maakt gebruik van verregaande standaardisatie met beperkte opties en vaste plekken voor bedrading, waardoor efficiëntie mogelijk is. De aannemer ziet zichzelf meer als technologiebedrijf dan als bouwer, waarin standaardisatie en just-in-time principes centraal staan.

Huizen worden 3D geprint

Katerra2Op dit moment is de bouw nog één van de meest arbeidsintensieve industrieën, waarin standaardisatie en robotisering nog in de kinderschoenen staan. Maar met huidige ontwikkelingen in robotica, gaat dit de komende tijd snel veranderen. Zo kennen we de techniek van 3D printing, dat niet alleen de potentie heeft om te assisteren tijdens het constructieproces, maar de industrie compleet kan transformeren.

Icon3d2Een voorbeeld hiervan is het technologische bedrijf ICON. Zij hebben een geheel huis in 3D uitgeprint, in een tijdsbestek van 24 uur en voor de prijs van ongeveer 10.000 dollar. Om ontwikkelingsgebieden te helpen met het bouwen van huizen, wil het bedrijf komend jaar 100 huizen die 3D geprint zijn plaatsen in El Salvador. Ook andere bedrijven gebruiken dit steeds vaker.

3D printing voor bouwconstructies. Zo heeft het bedrijf MX3D een 12 meter lange brug geprint. De brug is in een fabriek gebouwd en inmiddels over een gracht geplaatst. De verwachting is dat 3D printing voor een grote revolutie gaat zorgen in het bouwproces.

Publicatiedatum: 2020-10-05