Trends woningmarkt: onverwachte concurrentie

Prefab Montage Huis Stock

Op nummer 9 in de top 10 trends voor de woningmarkt: Onverwachte concurrentie. Schaarste op de markt maken woningen tot een interessant product. Het leidt tot een veranderend speelveld. Huizen worden al lang niet meer alleen gekocht door particulieren. Het zijn steeds interessantere beleggingsproducten.

Maar niet alleen de vraagkant verandert. Het aanbieden van woningen via traditionele platforms, zoals Funda, heeft haar langste tijd gehad. De dynamische woningmarkt zorgt voor interesse vanuit onverwachte hoeken.

Onverwachte concurrentie

Nieuwe partijen begeven zich op de huizenmarkt

De strijd tegen Airbnb is tekenend voor de invloeden van nieuwe spelers op de markt. Het toont dat er in toenemende mate nieuwe partijen zijn die zich op de huizenmarkt begeven. Woningen lijken niet alleen continu in waarde te stijgen, ook de rendementen die beleggers ontvangen zijn al jarenlang goed.

Spelers HuizenmarktVanuit binnen- en buitenland is er dan ook steeds meer interesse. Particuliere beleggers maken een steeds groter deel uit van de markt en concurreren met huishoudens die een woning willen kopen voor eigen gebruik. Het tweede woningbezit neemt toe, waardoor woningen nog schaarser worden.

Ook begeven zich in toenemende mate nieuwe groepen woningzoekenden op de markt, waarvan buitenlandse arbeidskrachten een steeds groter aandeel uitmaken.

Toekomstige nieuwe spelers

TimberframeAan de aanbodzijde klinkt een huis kopen via partijen als Amazon, IKEA en Google als verre toekomstmuziek, maar dat zal zich naar verwachting sneller voltrekken dan gedacht. Ook in de bouwsector ontstaan nieuwe spelers.

Denk aan ‘woningfabrikanten’ die complete woningen op locatie produceren of aan partijen die losse onderdelen zoals gevels, muren en daken leveren. Het speelveld verandert flink.

Koop je huis op Amazon

LaminatedloghouseIn deze tijd lijkt het erop dat je bijna alles op het internet kunt kopen. Steeds meer mensen bestellen hun producten online.Terwijl sommigen nog bang zijn om hun schoenen online te bestellen – omdat deze hen wellicht niet passen – zijn anderen moedig genoeg om hun huis online aan te schaffen.

Op Amazon zijn op dit moment dan ook tientallen huizen te koop die met je creditcard in één keer kan bestellen. Het betekent een nieuwe manier om je huis te kopen en leidt daarmee tot nieuwe vormen van concurrentie op de woningmarkt.

Japans bouwbedrijf betreedt Engelse woningmarkt

Japans InsidehousingDe grootste Japanse huizenbouwer Sekisui House heeft in 2019 een mega deal van 90 miljoen gesloten met overheidsinstantie Homes England en ontwikkelaar UrbanSplash. De deal betrof de bouw van duizenden modulaire woningen verspreid over het Verenigd Koninkrijk.

De bouw van de woningen draagt bij aan het oplossen van het woningtekort door gebruik van vernieuwende bouwmethoden. Het is tekenend voor de impact die buitenlandse bouwers en investeerders kunnen hebben op het Europese continent.

JapansOok in Nederland is sprake van een toename van buitenlandse investeringen. Eén van de belangrijkste redenen is de grote en alsmaar stijgende vraag naar woningen in Nederland. Het leidt ertoe dat bijna de helft van verkochte huurwoningen in buitenlandse handen komt. En dat de vier grootste buitenlandse beleggers samen al ruim 20 duizend huurwoningen in Nederland bezitten.

Publicatiedatum: 2021-05-18