Trends woningmarkt: huis als computer

Smart Home 3920905 1280 1

Op nummer 4 in de top 10 trends voor de woningmarkt: Huis als computer. Technologie is niet meer weg te denken uit onze samenleving en krijgt een steeds prominentere rol in en om het huis; het huis als computer. Onderdelen van het huis communiceren met elkaar en spelen in op de omgeving of persoonlijke wensen van bewoners.

Apparaten in huis zijn slim en met elkaar verbonden. In het ontwerp van woningen groeit daardoor het belang van installaties. Prestatie en comfort van de woningen zijn belangrijke criteria voor woonconsumenten. Hoewel Noord-Amerika in deze markt nog voorloopt op Europa, zullen Europese landen snel volgen. Bekijk hieronder ook de animatie video van deze trend.

Huizen worden steeds slimmer

Met technologische ontwikkelingen als Artificial Intelligence en Machine Learning worden huizen steeds slimmer. Onderzoeksbureau Gartner spreekt van een ontwikkeling van ‘connected homes’ naar ‘intelligent homes’. Onderdelen van het huis en devices zijn met elkaar verbonden (Internet of Things) en ‘zelfdenkend’ waardoor zij het leven van bewoners comfortabeler, veiliger en duurzamer maken.

HuisDenk aan een slimme thermostaat of slimme zonwering die zelf reageert op wisselende temperaturen en weersomstandigheden. De voornaamste technologieën die het huis als computer maken zijn draadloze netwerken (vb digitaal communicerende lampen), voice assistenten (vb verwarming bedienen met spraak) en geavanceerde sensoren (vb beveiliging automatisch aan wanneer je het huis verlaat).

Ouderen & e-health

De dubbele vergrijzing en daarmee de noodzaak om ouderen langer thuis te laten wonen wordt de komende jaren een belangrijke driver voor technologie in woningen.

Door de combinatie van e-health en robotica, kunnen ouderen op een aangename manier langer thuis wonen. Wellicht in de toekomst zelfs zo lang als zij zelf wensen.

Robothulp in huis

Ballie Samsung 3914Dit is Ballie. Het nieuwe robothulpje van Samsung. Het bijzondere van Ballie is dat hij je in huis volgt om te helpen in het huishouden. Het camerasysteem van Ballie kan mensen en dieren automatisch herkennen en volgen. Ook reageert het balletje met bliepjes op commando’s en rolt hij naar je toe als je je hand uitsteekt. Samsung ziet de robot in de nabije toekomst als het middelpunt van je smart home. Zo kan Ballie straks de gordijnen openen, de tv aanzetten en een robotstofzuiger aan het werk zetten als het huis te vies wordt. Daarnaast kan Ballie je begeleiden bij je fitnessoefeningen of hulp inschakelen als er iemand is gevallen. Ideaal voor ouderen die steeds langer zelfstandig thuis wonen. Ballie brengt het hebben van een slim huis weer een stapje dichterbij.

Hulp in de keuken

Bosch Mykie PMykie is een robot die je helpt in de keuken. Hij communiceert via gezichtsuitdrukkingen, beweging en gesproken tekst. Door gebruik te maken van een geïntegreerde camera kunnen mensen via Mykie hun gezamenlijke kookbeleving delen met anderen. Daarnaast luistert Mykie en kan hij verschillende vragen beantwoorden. Zo weet Mykie wat zich in de koelkast bevindt, hoe lang een cake nog in de oven moet blijven en of ‘s middags de zon wel of niet zal schijnen. Ook weet Mykie al hoe degene die tegen hem praat zijn koffie drinkt en laat hij weten of er wel of geen files staan. Zodat jij weet of je de koffie nog rustig kan opdrinken.

10 ampèrevilla

Amperevilla Mk Kf 3Een goed voorbeeld bij de trend "huis als computer" is de realisatie van de 10 Ampèrevilla door een samenwerking tussen Allure Bouw en Eplucon. Wij spraken de initiatiefnemers en bouwers van de Ampèrevilla: Koos Folmer (Commercieel directeur Eplucon) en Maarten Keizer (directeur Allure Bouw). Klik hier voor het artikel. 

Publicatiedatum: 2020-10-28