De Russische invasie in Oekraïne heeft onmiskenbaar invloed op de bouwwerkzaamheden in Nederland. De prijzen van grondstoffen en van bouwmaterialen stijgen sneller dan verwacht. Daarnaast is de levering van materialen moeilijk voorspelbaar. Het maken van afspraken voor nieuwe projecten is daardoor lastig, zoals de vaststelling van de aanneemsom. Hoe gaan ondernemers om met deze situatie in lopende en in toekomstige plannen? Woningborg beoordeelt per plan, met ondernemers, wat de mogelijkheden zijn voor bijvoorbeeld contractvorming en de begroting. Dit wordt per geval bekeken omdat de vragen per ondernemer verschillend van aard zijn.
Daarnaast adviseert Woningborg aan ondernemers en aan kopers een aantal algemene maatregelen.
Adviezen voor reeds afgesloten overeenkomsten:
- Bij overeenkomsten die zijn gesloten vóór de invasie van Rusland in Oekraïne kunnen ondernemers, in relatie tot het overschrijden van de bouwtijd door de invasie in Oekraïne, een beroep doen op overmacht (artikel 6:75 BW). Daarbij is het wel noodzakelijk dat ondernemers dit beroep op overmacht direct melden bij de opdrachtgever en/of kopers en niet wachten tot het moment van oplevering van de woning. Het beroep op overmacht dient te worden onderbouwd met stukken waaruit blijkt dat de vertraging ook écht komt door de situatie in Oekraïne.
Adviezen voor nog af te sluiten overeenkomsten:
- Bij de nog af te sluiten overeenkomsten met de kopers kunnen ondernemers een clausule van prijsindexatie opnemen (meer informatie over de clausule kunnen ondernemers krijgen van hun plancoördinator bij Woningborg). Leg bij het afsluiten van nieuwe overeenkomsten vast wat de hoogte van de prijsindexatie is vanwege de situatie in Oekraïne. De koper dient deze prijsindexatie mee te nemen in de hypotheekaanvraag voor de financiering van de woning.
- Ook kan voor de nog af te sluiten overeenkomsten het aantal werkbare werkdagen voor de bouwtijd door de ondernemer naar eigen inzicht worden verhoogd. Hiermee wordt nog voor de start van de bouw duidelijk dat de bouwtijd langer kan duren door de situatie in Oekraïne. Dit voorkomt discussies achteraf tussen de ondernemer en de koper.
Adviezen voor overeenkomsten tussen twee professionele partijen:
- Ga bij een nog af te sluiten overeenkomst tussen twee zakelijke partijen zoveel mogelijk, voor en tijdens de bouw, het gesprek aan over onder meer prijswijzigingen van grondstoffen en producten en over een onverhoopte stagnatie in leveringen. Op de website van Bouwend Nederland staat meer informatie over een contractclausule.
- Bij al gesloten overeenkomsten geldt ook dat regelmatig overleg tussen de twee partijen nodig is. Mocht dat onverhoopt niet tot een oplossing leiden dan is een gang naar de rechter een mogelijke oplossing. Ondernemers kunnen - al dan niet in combinatie met een beroep op overmacht (artikel 6:75 BW) - een beroep doen op artikel 7:753 BW over kostenverhogende omstandigheden die zijn ontstaan na het sluiten van de overeenkomst maar die niet zijn toe te rekenen aan de ondernemer.
Woningborg ziet het als haar maatschappelijke taak om zowel ondernemers als kopers te adviseren. Op korte én lange termijn. Voor specifieke vragen kunnen ondernemers terecht bij hun contactpersoon bij Woningborg. Ondernemers of kopers die geen contactpersoon bij Woningborg hebben, kunnen hun vraag mailen naar: info@woningborggroep.nl of bellen met: 0182 – 58 00 04.