Bij Woningborg is het een van de meest gemelde klachten: de situatie dat de gegarandeerde ruimtetemperatuur in één of meerdere ruimtes niet wordt gehaald. We nemen u als bouwondernemer mee hoe u in 5 stappen klachten van kopers over verwarming in de woning aanpakt.
Op het gebied van verwarming bent u de expert samen met uw installateur; de koper wordt als leek beschouwd. Het kan dus gebeuren dat kopers klachten vaag beschrijven. Vraag in dat geval om toelichting van de situatie. U kunt ook besluiten schrijvende meters te plaatsen om de ruimtetemperaturen een bepaalde tijd te monitoren. Dat geeft meer zekerheid over de klacht en de omvang ervan én een vervolgonderzoek kan efficiënter worden uitgevoerd.
U heeft dus al vastgesteld dat de klacht daadwerkelijk aanwezig is en vervolgens bepaalt u waardoor deze is ontstaan.
Vaak is de installatie niet of niet goed ingeregeld waardoor een bepaalde ruimte niet of niet snel genoeg op temperatuur komt. Daarom dient er door de installateur voor oplevering een inregelstaat te worden overlegd. Het is zinvol om na klachtmelding het inregelen te controleren.
Een verkeerde temperatuurregeling komt het meest voor bij klachten over vloerverwarming. Bij dit trage verwarmingssysteem is dan een kamerthermostaat geplaatst in plaats van een weersafhankelijke regeling. Pas daarom bij voorkeur bij vloerverwarming een weersafhankelijke regeling met een naregeling per vertrek toe. Dit kan klachten voorkomen wat uiteindelijk goedkoper is dan herstel.
Woningborg heeft een aantal schema ’s ontwikkeld die u adviseren over de temperatuurregeling in een bouwplan.
Omdat niets doen geen optie is adviseren we externe specialistische adviseurs in te zetten, als de eigen installateur vastloopt of het laat afweten. Bij twijfel kunnen zij uitsluitsel geven. Soms is een afwijzing van een klacht terecht, maar dit kan alleen met een goede onderbouwing.
De ervaring leert dat bij klachten over het niet warm of niet warm genoeg kunnen krijgen van vertrekken in een woning of appartement de oorzaak meestal gezocht wordt in de installatie. Maar de oorzaak zou ook bouwkundig of bouwfysisch van aard kunnen zijn. Vanwege een koudebrug kan warmte in een vertrek door de uitwendige scheidingsconstructie wegvloeien. Specifieke aspecten die dan kunnen spelen zijn tochtoverlast (anders dan de ventilatievoorziening), luchtdichting, koudeval (o.a. plaats instroom ventilatielucht en routing van de koudere ventilatielucht) of het niet afdoende aaneensluitend zijn van de thermische schil (isolatiemateriaal) in gevel en dak. Om het warmtetransport in beeld te krijgen zijn er diverse hulpmiddelen beschikbaar zoals een warmtescan of een blowerdoor-test van Woningborg Advies.