plenaire_zaal_111018420.jpg

Koninklijk Besluit (KB) Omgevingswet niet controversieel verklaard

25 februari 2021

Demissionair kabinet gevolgen voor de invoering van de Omgevingswet?

Omdat het kabinet momenteel demissionair is, kunnen bepaalde onderwerpen (met name wetsvoorstellen), die politiek gevoelig liggen, in de periode dat een kabinet demissionair is door de Tweede en/of Eerste Kamer controversieel worden verklaard. Dit betekent dat ze niet op de Kameragenda komen, totdat er een nieuw kabinet is aangetreden.

Voor de definitieve invoering van de Omgevingswet, waaraan de Wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen is gekoppeld, moet de wet niet controversieel worden verklaard om de definitieve invoeringsdatum vast te stellen middels een Koninklijk Besluit (KB).

Ontwerp-Koninklijk Besluit (KB) Omgevingswet niet controversieel verklaard

De Eerste kamer heeft de wet niet controversieel verklaard. De wet werd door de Tweede kamer initieel wel controversieel verklaard. Echter bleek dit later door een stemfout, waardoor de wet uiteindelijk door zowel de Eerste als Tweede kamer niet controversieel is verklaard. Hierdoor blijft de beoogde invoeringsdatum voor de Wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen (Wkb) dan ook gewoon staan op 01-01-2022.

Door recente ontwikkelingen is de Wkb uitgesteld tot 1 juni 2022. Bekijk hier het bericht.

Invoer Wkb verschuift focus in de bouw

Met de invoer van de Wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen (Wkb) verschuift de focus in de bouw van het vooraf verkrijgen van een vergunning, naar het tijdens en achteraf kunnen aantonen dat wordt voldaan aan de kwaliteitseisen. Met een “instrument” controleert de kwaliteitsborger of hier aan wordt voldaan.

Woningborg Toetsing en Toezicht en het WKI

Woningborg Toetsing en Toezicht heeft zich de afgelopen jaren voorbereid op de invoering van de Wkb en het ontwikkelen van het Woningborg Kwaliteitsborging instrument (WKI).

Het WKI is speciaal ontwikkeld om u als ondernemer zoveel mogelijk te ontzorgen omtrent de eisen die de nieuwe Wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen (Wkb) met zich meebrengt.

Wkb pilot project draaien met behulp van het WKI

Het draaien van pilot projecten is de beste manier om je hierop voor te bereiden. Woningborg Toetsing en Toezicht assisteert u hier graag bij! Met grote regelmaat starten er bij Woningborg Toetsing en Toezicht nieuwe kwaliteitsborging projecten.

Wilt u ook een pilot project starten waarbij met behulp van het Woningborg Kwaliteitsborging Instrument (WKI) de bouw getoetst wordt volgens de nieuwe Wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen (wkb) of meer informatie hierover? Laat dan uw gegevens achter via het formulier onderaan deze pagina.

foto Peter.jpg

GRATIS lezing Wkb en bouwen onder de Omgevingswet!

Tijdens deze lezing hoort u wat bouwen onder de Omgevingswet inhoudt en wat de rol van kwaliteitsborging is.

Advocaat  mr. dr. ing.  Peter de Haan praat u graag bij over de nieuwe bouwregelgeving en de wijzigingen in het Burgerlijk Wetboek. Deze lezing wordt u nu eenmalig gratis aangeboden dus meldt u snel aan!

Animatie WTT.PNG

Kennissessie Private Kwaliteitsborging

Graag vertellen we u tijdens onze kennissessie Private Kwaliteitsborging ook meer over de mogelijkheden die het Woningborg Kwaliteitsborging Instrument (WKI) u biedt.

Tijdens deze bijeenkomst hoort u van de Woningborg-experts zelf hoe het WKI werkt en wat voor uw organisatie de toegevoegde waarde van dit instrument is. Meer weten? Meldt u nu snel aan!

laat hier uw gegevens achterWoningborg pand.jpg
Woningborg Toetsing en Toezicht
Woningborg Toetsing en Toezicht