
Tot 2015 was een bankgarantie voor (institutionele) beleggers, woningcorporaties, zorginstellingen en andere zakelijke opdrachtgevers in de woningbouw de enige manier om zich in te dekken tegen het risico van een aannemer of ontwikkelaar die failliet gaat. Dankzij de introductie van het Woningborg Certificaat Zakelijk is er sindsdien een alternatief dat verder gaat.
Vanouds richtte Woningborg zich op de particuliere markt. Jaarlijks worden ongeveer 24.000 nieuwbouwwoningen, oftewel 70 procent van alle nieuwbouwwoningen, gebouwd onder Woningborg-garantie. Inmiddels zijn meer dan één miljoen woningen gerealiseerd met een Woningborg-certificaat. “Onze certificaten brengen zekerheid,” vertelt Leendert Maris, directielid van de Woningborg Groep. “Voor particulieren is het een veilig idee dat de belangrijke risico’s bij het bouwen van een woning zijn afgedekt. Sinds de introductie in 2015 bieden we die zekerheid ook aan zakelijke opdrachtgevers, zoals beleggers, woningcorporaties, zorginstellingen.”
Volgens Imke Swierstra, als projectmanager Zakelijk verbonden aan Woningborg, verschilt het particuliere certificaat qua systematiek in grote lijnen niet van het zakelijke certificaat. “Tijdens de vastgoedcrisis kwam de vraag van beleggers die werden geconfronteerd met omvallende aannemers: kunnen jullie voor ons niet net zoiets ontwikkelen als wat jullie particulieren aanbieden? Dat hebben we gedaan.” Maris knikt. “Alleen gaat het verder. Zo is ook de Wet Keten Aansprakelijkheid afgedekt, iets waar particulieren niet mee te maken hebben.”
Volgens Swierstra biedt het Woningborg Certificaat Zakelijk veel meer dan de bankgarantie waar zakelijke opdrachtgevers in de woningbouw het voorheen mee moesten doen. “Onze uitkering is in feite een dekking in natura. Als een aannemer failliet gaat zorgen wij dat de woningen worden afgebouwd, zonder extra kosten. Dat betekent dat de initiële investering voor 100 % is veiliggesteld. Dat gaat dus veel verder dan een bankgarantie van 5 % of 10 %, die ook nog eens op de liquiditeit van aannemers drukt.”
“Anders dan bij een bankgarantie, ontzorgen wij de opdrachtgever volledig”, benadrukt Maris. “En 100 % is bij ons 100 %: als de bouwkosten in de tussentijd zijn gestegen, en dat doen ze al jaren fors, dan zijn ook deze meerkosten afgedekt door het Woningborg Certificaat Zakelijk.”
Swierstra voegt er aan toe dat het Woningborg Certificaat Zakelijk niet hoeft te stoppen bij de oplevering of aan het einde van de onderhoudstermijn. “Naast afbouw kunnen wij ook herstel van gebreken waarborgen, tot een maximale termijn van 10 jaar en tot 50 % van de aanneemsom.”