Raymond de Grouw-2.jpg

5 vragen aan... Raymond de Grouw

11 september 2019

1. Wat is je achtergrond en waarom heb je bij Woningborg gesolliciteerd?

Twintig jaar lang heb ik bij een middelgrote aannemer, een familiebedrijf, in het zuiden van het land gewerkt. Ik ben er lange tijd uitvoerder geweest en was betrokken bij nieuwbouw van woningen en de kleinere utiliteitsprojecten als een sporthal of een school. Als uitvoerder had ik het naar mijn zin, toch merkte ik dat ik na zo’n lange periode toe was aan iets nieuws en me meer wilde gaan richten op het vakgebied van toezicht houden.

In maart 2018 ben ik bij Woningborg in dienst gekomen, als bouwkundig inspecteur. Ik heb afgelopen jaar ook de mogelijkheid gekregen door te groeien en ben sinds dit jaar technisch regio-inspecteur voor de regio Midden-Zuid Nederland.

2. Hoe ziet jouw werkdag eruit?

Als bouwkundig en regio-inspecteur ben je iedere dag op pad. Stel, ik heb een bemiddeling staan in de buurt van Oss. Tijdens zo’n bemiddeling probeer ik het geschil tussen de koper en de bouwondernemer te bemiddelen. Ik bekijk het geschil van alle kanten en probeer in overleg met beide partijen een oplossing te vinden, om zodoende een arbitragezaak te voorkomen.

Omdat ik dan toch al in de omgeving Oss ben, probeer ik die afspraak te combineren met een technische herbeoordeling en een bezoek aan een aantal bouwplaatsen in die omgeving. Op de bouwplaats kijk ik hoe het project ervoor staat op technisch gebied en heb ik contact met de uitvoerder over achterliggende zaken rondom zo’n project. Regelmatig word ik benaderd vanuit de ondernemers over wat onze visie of ervaring is bij technische dilemma’s.

Tijdens een technische herbeoordeling kijk ik breder naar de organisatie van de onderneming . Met de ondernemer bespreek ik zijn visie, bouwplannen en aanpak op organisatorisch en technisch vlak.

3. Hoe verloopt de samenwerking met collega’s?

Als medewerker in de buitendienst ben je heel zelfstandig, goed contact met je collega’s is dan ook belangrijk. Er is heel veel kennis aanwezig binnen de diverse afdelingen van Woningborg en als nieuwe medewerker moest ik daar even mijn weg in vinden.

In het begin heb ik meegelopen met ervaren collega’s. Ze hebben mij ook begeleid tijdens mijn traject naar technisch regio-inspecteur en nog maak ik gebruik van hun kennis en ervaring. Ook andere afdelingen staan altijd open voor overleg, zodat we de ondernemer zo goed mogelijk kunnen bedienen. Dit kan zijn een specialist van Woningborg Advies op het gebied van geluid, een collega van afdeling Juridische Zaken of een bouwplantoetser die alles weet van het Bouwbesluit. Of iemand van ons Bedrijfsbureau die ervaring heeft in soortgelijke klachten als waarmee ik bezig ben. Eén keer in de 14 dagen hebben we met alle buitendienstmedewerkers een kantoordag in Gouda waarbij we tijdens overleggen veel kennis en ervaringen uitwisselen.

4. Wat vind je het aantrekkelijkst aan je werk en wat is een uitdaging?

Aantrekkelijk aan mijn werk vind ik dat ik mijn functie veel breder is dan toen ik nog uitvoerder was. Ik ben betrokken bij het gehele traject van plantoetsing tot nazorg en zie ook wat er gebeurt op het contractuele en financiële vlak. Daarnaast vind ik het contact hebben met een grote diversiteit aan mensen zowel aantrekkelijk als ook uitdagend. Dagelijks heb je te maken met zo veel verschillende karakters, daarbij zijn ook het type onderneming dat je bezoekt en de regionale verschillen van invloed.

Bij bemiddelingen heeft ook de emotionele kant van de zaak invloed op het verloop van de bemiddeling. Als je soms de mailwisselingen voorafgaand aan de bemiddeling ziet… daarin kan er nog het nodige verbeterd worden in het communicatieproces tussen de ondernemer en de koper. Naar mijn mening zouden daarmee behoorlijk wat bemiddelingen voorkomen kunnen worden.

5. Wat zou je toekomstige collega’s willen meegeven?

Woningborg is een prettige organisatie met een collegiale en no-nonsense cultuur. Er zijn veel mogelijkheden binnen onze organisatie. Denk daarbij aan de private kwaliteitsborging met het Woningborg Kwaliteit Instrument (WKI) die straks heel belangrijk wordt. Als regio-inspecteur begeleid je een breed scala aan bouwprojecten in de regio. Daarmee bouw je als regio-inspecteur ook een eigen netwerk op bij de ingeschreven ondernemingen en de diverse mensen die er werkzaam zijn. Wat is er leuker dan dat?