Paula1.jpg

5 vragen aan... Paula Palstra

16 oktober 2019

Paula Palstra werkt sinds mei 2017 bij Woningborg als bouwplantoetser. Ze vertelt waar ze enthousiast van wordt in haar werk en vrije tijd. 

1. Hoe ben je bij Woningborg terecht gekomen?

Na mijn opleiding HBO Bouwkunde was het moeilijk om aan het werk te komen, het was crisis. Uiteindelijk werd ik bouwkundig opname-expert. Dit heb ik vier jaar gedaan en toen werd ik door een detacheringsbureau gevraagd of ik bij Woningborg op gesprek wilde komen voor een functie in de buitendienst, technisch bouwinspecteur. Maar tijdens het gesprek vroegen ze mij wat ik voelde voor een binnendienstfunctie als bouwplantoetser. Ik dacht gelijk ja, dat lijkt me leuk en interessant. Dan zit ik met collega’s bij elkaar en kan ik weer leuke kleren aan!

2. Wat kun je vertellen over je werk bij Woningborg?

Als bouwplantoetser toets je uiteraard bouwplannen. Je begint met de controle of alle noodzakelijke technische stukken binnen zijn. Dan maak je een risicoanalyse op basis van de eisen die gelden. Dat zijn de eisen uit het Bouwbesluit en de Woningborg-eisen van goed en deugdelijk werk (Bijlage A). Soms is het resultaat een rapport met aandachtspunten en een andere keer moet er een reactie komen van de ondernemer of heb ik aangepaste stukken nodig voor ik het plan technisch accepteer.

3. Wat vind je leuk aan je werk?

Elke planaanmelding is anders. De ene keer toets je een kavelwoning op technisch gebied, de andere keer een appartementencomplex van 10 verdiepingen. In mijn werk is het belangrijk dat je alle regels weet te vinden en goed kunt interpreteren. Ook al doe je dit werk al langer, dan nog houd je verschillende inzichten. Ik vind het een uitdaging om dit elke keer weer uit te pluizen zodat we uiteindelijk de technische toetsing met een positief resultaat afronden.

Daarnaast ben ik begonnen met mijn eerste plantoetsing voor Woningborg Toetsing en Toezicht. Dat is weer op een andere manier werken, want je blijft gedurende het hele project betrokken en beoordeelt bijvoorbeeld de foto’s die bouwinspecteurs en ondernemers maken tijdens de bouw.

4. Hoe zit het met opleidingen binnen Woningborg?

Er is bij Woningborg volop ruimte om jezelf te ontwikkelen. Toen ik hier kwam werken wist ik nog niet zo veel van regelgeving. Daarom wilde ik graag de post hbo-opleiding Bouwbesluitdeskundige volgen, zodat ik mijn werk beter kon doen. Dat heb ik gedaan. Het was best zwaar naast mijn full-time baan, maar ik ben trots dat ik zonder herkansingen mijn diploma heb gehaald. Nu adviseer ik ook collega’s bij ingewikkelde kwesties.

5. Zijn er dingen die je naast je werk bij Woningborg doet?

Uitgeleerd ben je nooit, dus ik wil graag de opleiding Bouwfysica volgen. Het liefst samen met een aantal andere collega’s. Maar dan wel na een jaartje rust, waarin ik ga genieten van mijn vrije tijd en regelmatig een CrossFit workout ga doen.

Wist je dat ik afgelopen weekend met een aantal collega’s de Mud Masters heb gedaan? Het was een flinke uitdaging, maar het is me gelukt. Volgend jaar gaan we weer!

Vacatures bij Woningborg