5-vragen-aan.jpg

5 vragen aan... Jose van Suijlekom

17 september 2018

José is een van de experts op het Bedrijfsbureau. Als klachtencoördinator heeft ze contact met veel kopers en bouwbedrijven. Een kennismaking met José.

1. Hoe ziet jouw werkdag eruit?

Van 8.00-12.00 uur beantwoord ik vragen van kopers via de klachtenlijn. Ik geef advies wat ze kunnen doen bij een bepaalde klacht, beantwoord vragen of iets wel of niet onder de garantie valt en wat kopers kunnen doen met opleverpunten die na x-tijd nog niet hersteld zijn.

Verder beoordeel ik de bemiddelingsverzoeken. Is deze klacht bemiddelbaar? Ik heb contact met de ondernemer of hij open staat voor bemiddeling. Als er een bemiddeling komt, maak ik het dossier compleet. Mijn collega plant vervolgens de afspraak in en de regio-inspecteur bemiddelt met hopelijk een positieve afloop voor beide partijen. Zodat arbitrage, met bijbehorende kosten, wordt voorkomen. Daarnaast geef ik sinds een paar jaar cursussen over mijn vakgebied. Dan ontmoet ik de bouwondernemers die ik al via de telefoon en e-mail ken. Heel leuk!

2. Je hebt veel ervaring in dit vak. Kun je vertellen hoe je loopbaan eruit ziet?

In 2002 ben ik bij het toenmalige GIW begonnen als receptioniste en deed van alles: telefoon, klachtenregistratie en e-mails beantwoorden. Het was een brede functie dus ik heb er veel geleerd. In 2009 hoorden we dat het GIW ging sluiten en besloot ik te solliciteren. Na een kleine tussenstap ben ik in oktober van dat jaar bij Woningborg gestart. In eerste instantie om afspraken te maken, maar al snel kreeg je mij aan de lijn op de klachtentelefoon, omdat ik zoveel wist van de regeling. Sinds 2010 ben ik officieel klachtencoördinator en doe mijn werk nog steeds met veel plezier.

3. Wat is jouw drijfveer in dit werk?

Wat ik zo leuk vind aan dit werk is dat het zo afwisselend is: elke dag is anders. En dat blijft, want de techniek in de woningbouw verandert, inzichten veranderen én kopers worden steeds mondiger. Ik speel een rol in het oplossen van problemen tussen de koper en bouwonderneming. Dat vind ik fijn. Natuurlijk krijg ik wel eens een koper aan de lijn die teleurgesteld is of een bouwondernemer die niet wil meewerken aan ons voorstel, maar meestal komt dat wel weer goed. Dan zijn er altijd mijn collega’s die een luisterend oor bieden. We hebben een gezellig team met een open sfeer, ook heel belangrijk!

4. Wie bewonder je binnen de branche?

Mijn collega Casper. Hij was al 4 jaar met pensioen en is nu fulltime terug. Zijn enthousiasme en kennis, daar word ik blij van.

5. We hoorden dat je afgelopen week oma bent geworden, gefeliciteerd! Hoe breng jij werk en privé met elkaar in balans?

Ik werk fulltime en daarom besteed ik de weekenden aan mijn sociale contacten en hobby’s. Mijn grootste passie is salsa dansen. Dansen is echt mijn ding: ik vind het fijn om te bewegen, mijn hoofd leeg te maken en van de muziek en mensen word ik heel vrolijk.