Johan Vermeulen.jpg

5 vragen aan... Johan Vermeulen

17 april 2018

Velen hebben regelmatig contact met de medewerkers van Woningborg. Wie zijn de mensen achter deze organisatie? En wat drijft hen? We maken kennis met Johan Vermeulen, financieel screener. 

1. Hoe ziet je dag eruit als financieel screener?

Mijn werk vind ik na vijftien jaar nog steeds afwisselend en dat komt ook door de dynamische en complexe omgeving. Ik beoordeel ingeschreven bouwondernemingen op hun kredietwaardigheid. Dit betekent dat ik beoordeel en waardeer in hoeverre bedrijven kunnen omgaan met financiële risico’s. Daarmee samenhangend ken ik jaarlijks elk bedrijf een obligo-faciliteit toe waarbinnen het kan opereren en bouwplannen kan uitvoeren. Dit alles ter ondersteuning van het bouwbedrijf maar ook in preventieve zin te zorgen dat Woningborg N.V. zo min mogelijk schade lijdt.

2. Wat vind je het leukste aan je werk?

Ik heb een vast takenpakket en daarbinnen kan ik vanuit mijn thuiswerkplek plannen, wat ruimte geeft voor een eigen invulling. Ik ben een beetje eigen baas, werk heel zelfstandig en heb veel verantwoordelijkheid, wat motiverend werkt.

In Zuid-Nederland bezoek ik jaarlijks ongeveer 250 bedrijven. Elk klantcontact is anders en heeft zijn eigen problematiek en uitdagingen. Mede hierdoor, maar ook door de verscheidenheid aan bouwbedrijven in grootte en activiteiten, is het werk heel afwisselend en nooit saai. Ik vind het leuk om bouwers te ontmoeten, zowel aan de keukentafel als aan de directietafel.

3. Welke situaties zijn je het meest bijgebleven?

Bedrijven die in crisis zijn geraakt en failliet gaan en/of bedrijven die door persoonlijke omstandigheden zijn opgeheven, dat heeft impact op mij. Soms wordt onze jarenlange relatie plotseling verbroken. 

4. Wie bewonder je in de branche?

Ik bewonder bouwbedrijven die zowel in slechte als in goede tijden zeer goede rendementen kunnen realiseren en deze inzetten om de kwaliteit van bouwen te verbeteren waardoor kopers/huurders in een nog betere, duurzame en energiezuinige woning kunnen wonen.

5. En wat houdt je privé bezig?

Familie is voor mij heel belangrijk: mijn vrouw, kinderen en kleinkinderen. Daarnaast ben ik een redelijk fanatiek schilder die abstracte schilderijen maakt.