Achtergrond luchtdichtheidsmetingen

Naarmate de isolatiewaardes toenemen, wordt de luchtdichtheidstest steeds belangrijker. Met het uitvoeren van een luchtdichtheidstest meten we of een woning voldoet aan de eisen van het Bouwbesluit én wat de gemeten Qv;10 waarde is. Deze kunt u vergelijken met de waarde opgenomen in de EPC-berekening. 

Deze luchtdichtheidstest of ’blower-door’ test, meet dus hoeveel lucht er bij verschillende drukverschillen verloren gaat. Door de drukverschillen worden bestaande luchtlekken geaccentueerd. Wanneer waardes afwijken of niet voldoen aan het verwachtingspatroon kunnen wij met behulp van rookproeven en een infrarood-camera een aanvullende luchtlekdetectie uitvoeren. Zo wijzen we eventuele luchtlekken snel aan. 

Benodigde aansluiting

Netspanning 230 V.

Voorwaarden

De luchtdichte schil van de woning moet nagenoeg opleveringsgereed zijn. Het uitvoeren van een luchtdichtheidsmeting is afhankelijk van de weersomstandigheden, vooral bij harde wind zijn metingen onzuiver. Boven windkracht 4 á 5 (6m/s) is meten niet meer mogelijk. Voor deze meting is geen hak- of breekwerk noodzakelijk.

Werkwijze

  • (Ventilatie)roosters zetten we dicht; we plakken ze niet af 
  • De brievenbusklep sluiten we af met een tapestrookje
  • Mechanische ventilatie schakelen we uit, aan- en afvoer sluiten we af 
  • Eventuele andere afvoeropeningen zoals de afzuigkap sluiten we af
  • Additionele openingen, zoals een open haard, dicht u zelf af